Print bookPrint book

Teknikinformation

Teknikinformation

Site: VÄRKSTADENS WEBBKLINIK
Course: VÄRKSTADENS WEBBKLINIK
Book: Teknikinformation
Printed by:
Date: lördag, 31 juli 2021, 1:01

Introduktion

Teknikinformation till deltagare på Värkstadens webbkurser 

Moodle är ett ”open source” program som har utvecklas av australiensaren Martin Dougiamas. ”Open source” betyder att programmet finns fritt tillgängligt hos www.moodle.com och det används som lärmiljö/kommunikationsplattform av utbildningsanordnare över hela världen.


Moodle
är en virtuell lärmiljö. Du kan betrakta moodle som en kommunikationsplattform mellan dig och dina lärare, eller mellan dig och dina kursdeltagare. Moodle kan användas som ett virtuellt klassrum för distansutbildning. För att studera med hjälp av Moodle behöver du tillgång till en persondator och en Internetuppkoppling.

Skapa användarkonto

För att komma in på Värkstadens webbkurssida behöver du ett användarkonto. Om det är första gången du besöker sidan så klickar du på länken i högerspalten där det står: Starta nu genom att skapa nytt konto.

Inloggning


När du har klickat på den länken ser det ut så här:

teknik


Fyll i uppgifterna och klicka på: Skapa nytt konto. Då får du upp följande sida som meddelar att du inom kort kommer att få ett e-postmeddelande med en länk som du ska klicka på för att aktivera ditt konto.

Inloggning


När du klickar på ”Nästa” så kommer du tillbaka till inloggningssidan och om du har följt instruktionera i e-postmeddelanden ska du nu kunna logga in.

Logga in

Om du har följt instruktionera i e-postmeddelandet du fick när du skapade ett användarkonto ska du nu kunna logga in med de inloggningsuppgifter du har valt. Inloggningsrutan ligger i övre högra hörnet.

Inloggning

 

När du har loggat in ser det ut enligt följande. Det ska nu stå: Du är inloggad som "ditt namn" (Logga ut) i övre högra hörnet.

 

Inloggad

Om du bläddrar längre ner på sidan så finner du information om dina kurser. Om det är en nyckel­ under kursnamnet så har du inte tillgång till kursen förrän du har anmält dig, betalat avgiften och fått en kursnyckel.

 

 

Redigera profil

När du har loggat in första gången bör du först redigera din användarprofil. Den information som du ger här har alla som har loggat in sig i kursen tillgång till. Informationen kommer att synas på flera ställen i programmet. Du kan nå din profil när du vill genom att klicka på ditt namn, t.ex. uppe i högra hörnet på följande bild eller på andra ställen när ditt namn dyker upp.

 

Redigera profil

 

När du klickar på ditt namn får du upp följande sida.

 

Redigera profil

 

I föregående bild klickar du på fliken Redigera profil. Då får du upp nedanstående sida. Om den inte ser ut så här så klicka på ”Show advanced” i övre högra hörnet.

 

Redigera profil

 

På denna sida kan du göra en del praktiska inställningar. På en rad (A) kan du tillåta andra att se din e-postadress. Om du inte vill det så klicka på pilen vid radens slut och välj det alternativ som passar dig.

På varje kurs finns ett antal samtalsforum. Det finns möjlighet att få ett meddelande varje gång det görs ett inlägg i samtalsforumet. För att inte bli överöst med e-postmeddelande föreslår jag att du skriver ”Ingen sammanfattning” respektive ”Nej, jag vill inte bli …” vid B-pilarna i bilden.

Vid C kan du göra en viktig inställning. Om du väljer ”Ja, markera nya inlägg åt mig” så kommer du lättare att kunna hålla reda på vilka inlägg du har läst och vilka som du ännu inte har läst.

Längre ner på denna sida visas följande bild. Här ska du i textrutan skriva en kort beskrivning av dig själv. Tänk på att alla kan läsa det du skriver.

 

Redigera profil

 

Under textrutan laddar du upp en bild på dig själv. Förhoppningsvis har du en digitalbild i jpg-format din dator. Då anger du sökvägen till den på din hårddisk genom att klicka på ”Bläddra”. Om du inte klarar detta kan du skicka en bild som bilaga till ett e-postmeddelande till mig (gunilla.brattberg@varkstaden.se) så kan jag hjälpa dig att ladda upp bilden.

Det har visat sig oerhört värdefullt att se den man ”talar med” i olika samtalsforum så detta är obligatoriskt. Klicka på ”Uppdatera profil” när du har all information ifylld.

  

 

Ikonernas betydelse

Inuti kursen kommer det att dyka upp olika ikoner. Dessa har följande betydelse:

Ikonernas betydelse

Din kurs

När du har loggat in på Moodle kommer du att ha tillgång till de kurser som du har registrerats för. De finns listade under rubriken ”Mina kurser”. Genom att klicka på kursnamnet kommer du in i kursen. Innan du anmäler dig till en kurs bör du läsa samtliga dokument i vänsterspalten under rubriken ”Huvudmeny”.

 

Kursförberedelser

 

I början på varje kurs kommer du att få ge ditt informerade samtycke till gällande trivselregler och aktuella delar av det som står under rubriken Informerat samtycke.

 

Samtalsforum

De flesta kurser har ett eller flera forum. Ett forum är ungefär som ett konferensrum där du kan starta och/eller delta i en diskussion samt svara på andras inlägg. Forum är ett mycket centralt verktyg för Moodle. När du har klickat in dig på forumet så följer du instruktionerna. Om du har skrivit ett inlägg så har du 30 min på dig att redigera det om är något i ditt inlägg som du vill radera eller lägga till innan det går ut till dem som har prenumererat på forumet. Du kan också länka hemsidor eller filer till ditt inlägg. För att starta ett ”samtal” på forum klickar du på ”Lägg till ett nytt diskussionsinlägg”.

 

Foruminlägg

 

Då får du upp följande bild. I tabellhuvudet ovanför den ruta där du ska skriva din text finns det en verktygslåda för att redigera text. Det finns också symboler för att länka till andra webbsidor. Under textrutan finns en ”Bläddra-knapp” där du t.ex. kan leta fram textfiler eller bilder som du vill bifoga ditt inlägg. När du är klar klickar du på ”Publicera inlägget i forumet”.

 

Foruminlägg

 

Ett inlägg ser ut som bilden nedan. Du kan välja om du vill se det senaste inlägget eller det äldsta inlägget först. När du har läst inlägget klickar du på länken ”Markera som läst” så håller du lätt reda på vilka inlägg som är olästa. Vill du svara på inläggen klickar du på länken ”Svara”.

 

Foruminlägg

 

 

Prenumerera på foruminlägg

Du kan prenumerera på foruminläggen på flera olika sätt. Vill du prenumerera på inlägg i alla kursforum så kan du ställa in det när du redigerar din profil. Det gör du vid nedre B-pilen i följande bild. När du har gjort det kommer du att automatiskt prenumerera på varje forum du själv har gjort ett inlägg i.

 

Prenumeration

 

Du kan också gå in i ett forum och klicka på länken prenumerera på forum längst upp till höger enligt nedanstående bild. Du måste då göra det i varje forum.

 

Prenumeration

 

Om du vill avboka din prenumeration så gör du det på samma sätt. Du kan också längst ner i ett e-post inlägg klicka på en avprenumerationslänk.

Chat

Moodle har ett ganska enkelt Chat-verktyg som tillåter användarna att skriva och läsa i realtid. Här kan du föra en kommunikation med personer som är inloggade samtidigt på kursen. Om det finns deltagare i kursen som redan är inne på chatten så ser du information om detta när du är inne i din kurs. Klicka på ikonen för Chat. När du är inne i chatten ser det ut så här.

Chat

Chat-funktionen kan vara användbar för "kaffesnack". Men om det handlar om viktigare ämnen är det bättre att utbyta erfarenheterna i forum där de är lättare att återfinna och dessutom går att prenumerera på.

x

Lektioner

I vissa kurser finns det lektionsmoduler. När du klickar på en sådan länk kan det se ut så här.

 

Lektion

 

Ovanstående lektion har tre avsnitt. När du klickar på första avsnittet kan det se ut så här.

 

Lektion

 

När du har besvarat frågan ser det ut så här.  

 Teknik

 

När du klickar på länken fortsätt kommer du in på nästa lektion i kursen. Lektionsmodellen fungerar så att du måste svara på en fråga för att komma vidare i kursen. Det kan vara en hjälp att reflektera över hur det är för just dig.

 

Uppgifter

När du klickar på uppgiftslänken så ser det ut så här.

 

Uppgift

 

För att lämna in din redovisning av uppgifter klickar du på knappen ”Redigera min inskickade uppgift”. Du går in på samma ställa om du vill ändra (redigera) ditt svar. När du klickar på den knappen ser det ut så här.

 

Uppgift

 

Om du avser att lämna in en större text så är det att rekommendera att du först skriver svaret i ett worddokument som du sparar på din hårddisk och därefter kopierar den texten och klistrar in den i ovanstående ruta. Du kopierar text genom att markera den och trycka på Ctrl+c. Sedan sätter du markören i textrutan och trycker på Ctrl+v så klistras texten in i rutan.

 

Blog

Under rutan där du skriver efter att ha tryckt på knappen ”Lägg till ett nytt inlägg” så kan du lägga in ”etiketter”. Om du skriver om något som handlar om fysisk träning kan du t.ex. skriva träning där och då kommer det upp som ett nyckelord under ditt inlägg. Sedan är det lätt att söka fram alla inlägg som har samma etiketter (nyckelord).

 

Blog

 

När du har gjort ditt inlägg ser det ut så här.

 

Blog

x

 

 

Kommunikation med kursledaren

Om du vill ha en privat kommunikation med kursledaren som du inte vill att någon annan ska få se så kan du göra något av följande:

1. Om kursledaren är inloggad kan du klicka på namnet i följande bild och skriva ett meddelande. Du kan göra på samma sätt till vilken kursdeltagare du vill.

 

Kommunikation

 

2. Du kan också gå in på länken kursdeltagare längst upp till vänster i varje kurs.

 

Kommunikation

När du har klickat på den länken kan det se ut så här.

Kommunikation

 

Här kryssar du i högersplaten för namnet på den person du vill skicka ett privat meddelande till. Därefter går du in på pilen till rutan "Med valda användare" och klickar fram "Lägga till/skicka meddelande" och sedan på OK. Då får du fram en textruta där du skriver ditt meddelande och sedan klickar du på knappen "Förhandsgranska". När du har förhandsgranskat ditt meddelande klickar du på knappen "Skicka in".

 

 

 

Övrigt

Ta för vana att regelbundet kika i högerspalten under rubriken meddelanden. Det ska komma upp en meddelanderuta automatiskt när någon skickat ett personligt meddelande till dig, men om det inte har gjort det så återfinner du dem där.

Om det är något i denna manual som är oklart så skicka ett mejl till mig på gunilla.brattberg@varkstaden.se så ska jag försöka förtydliga det oklara. Likaså om det är något som du saknar i denna manual. Mitt mål ar att du inte ska ha några tekniska problem utan helhjärtat kan ägna dig åt kursinnehållet.

x

Hälsningar
Gunilla Brattberg
Kursansvarig